Pressrum för Tomma burar

Tillbaka till huvudsidan

Nyheter Debatt Övrigt

Aktivister betalar böter med Swishkampanjer

Dagens nyheter, 2018-12-08

Branschen växer men ett återkommande hinder är djurrättsaktivisterna. Flera av kaningårdarna har under året utsatts för både skadegörelse och inbrott.

Max protesterade utanför Scan – var nära att bli påkörd

Lokaltidningen Kristianstad , 2018-11-12

KRISTIANSTAD. 30 dagsböter för ohörsamhet mot ordningsmakten blev domen då Max Nilsson satte sig framför lastbilen full med grisar på Scans uppfart i Kristianstad. – Jag har full förståelse över att chauffören blev stressad över att inte kunna utföra sitt jobb. Men jag trodde aldrig att han skulle fortsätta köra och hade jag inte slängt mig åt sidan så hade han kört på mig, berättar han.

Därför säger Barncancerfonden nej till insamlingssuccén

Jönköpingsposten, 2018-11-01

Jönköpingsbon Johan Kullgren startade insamlingen till den dömde lastbilschauffören som engagerade chaufförer över hela Sverige. Nu meddelar Barncancerfonden att de inte tar emot överskottet på 30 000 kronor.

Lastbilsförare nära köra på aktivister – Mary-Jane, 46: ”Jag blev jätterädd”

Expressen, 2018-10-31

Långtradaren dundrade förbi demonstranterna som satt utanför slakteriet i Kristianstad. Bilen passerade några decimeter ifrån dem. På måndagen dömdes chauffören för vårdslöshet i trafik – men redan samma kväll samlade hans kolleger in till hela bötesbeloppet. – Jag blev jätterädd och efteråt var jag chockad, säger Mary-Jane Eklund, 46, en av aktivisterna.

CHAUFFÖR DÖMS FÖR FARLIG KÖRNING – INSAMLING UPPE I 80 000

Tidningen Proffs, 2018-10-30

Djurrättsorganisationen Tomma burars blockad av Scans slakteri i Kristianstad, leder till att en aktivist och en lastbilschaufför ställs inför rätta. Nu har domarna fallit och båda åtalade döms.

Dryga böter för chaufför

Norra Skåne, 2018-10-29

I dag, måndag, kom domen mot lastbilschauffören som nästan körde på flera aktivister under en blockad av ett slakteri i Kristianstad i december förra året. Han blev dömd till att betala 100 dagsböter a 250 krono för vårdslöshet i trafik samt att betala kostnaden för hans försvar i rätten. Det var den 17 oktober som en chaufför av en Scan-lastbil ställdes inför rätta i Kristianstads tingsrätt.

Fällande dom mot Scan-chaufför

ATL, 2018-10-29

Lastbilschauffören som åtalats misstänkt för att nästan ha kört på flera aktivister under en demonstation utanför ett slakteri i Kristianstad döms att betala dagsböter för vårdslöshet i trafik.

Chaufför döms – nära köra över djurrättsaktivist

24Kristianstad, 2018-10-29

I dag föll domen mot den lastbilschaufför som åtalades efter en manifestation av Tomma Burar.

Här är filmen utanför Scan som tingsrätten fick se

Kristianstadsbladet, 2018-10-22

Den 11 december utförde djurgruppen Tomma burar en aktion vid infarten till Scan. Aktivisterna filmade händelsen när en lastbilschaufför körde mot demonstranterna.

TV: Tomma Burar manifesterar för åtalad aktivist

24Kristianstad.se, 2018-10-18

En 20-årig man misstänkts för ohörsamhet mot ordningsmakten efter en manifestation utanför HK Scan i Kristianstad förra året. På torsdagen genomfördes rättegången och inom kort väntas en dom. Utanför tingsrätten hölls det en manifestation med Tomma Burar som arrangör. De hade tillstånd av polisen. Läs mer om det här.

BILDEXTRA: Djurrättsaktivister manifesterade utanför tingsrätten

24Kristianstad.se, 2018-10-18

En av Tomma Burars medlemmar står åtalad. Då höll gruppen en manifestation. I december förra året arrangerade djurrättsorganisationen Tomma Burar en manifestation utanför HK Scan i Kristanstad. En av personerna som deltog ställdes på torsdagen inför rätta i Kristianstad tingsrätt. Han är åtalad för ohörsamhet mot ordningsmakten efter att ha suttit i vägen djurtransporter på väg in till slakteriet.

Debatt: Jag är åtalad för att jag försökte stoppa dödandet

Dala-demokraten, 2018-10-18

Idag befinner jag mig på de åtalades bänk för att försvara mitt deltagande i en blockad som ägde rum utanför ett slakteri förra året. Det var en handling av omtanke för alla de oskyldiga och försvarslösa djur som dödas varje dag i Sverige.

Rättegång mot Scan-chaufför inleddes på onsdagen

ATL, 2018-10-16

På onsdagen inleds rättegången mot en lastbilschaufför på Scan som åtalats för att ha försökt köra på aktivister under en demonstration i Kristianstad.

Chaufför och aktivist i rättegång efter slakteriblockad

Tidningen Proffs, 2018-10-16

Aktivisten åtalas för att inte ha hörsammat ordningsmakten. Chauffören åtalas för framkallande av fara för annan. Aktionsgruppens grundare är positivt överraskad över att chauffören åtalas. De två rättegångarna hålls 17 och 18 oktober i Kristianstads tingsrätt.

Djurrättsaktivister nära bli överkörda – nu startar rättegången

24Kristianstad.se, 2018-10-16

Den 11 december genomförde Tomma Burar en manifestation utanför Scan i Kristianstad. Några av personerna från gruppen satte sig på vägen, där djurtransporten skulle köra in. En film visar hur demonstranter bärs bort av polis. Det finns också videoklipp som visar personerna snabbt måste flytta sig när lastbilarna kör förbi.

Civil olydnad för samhället framåt

Nyhetsmagasinet Syre, 2018-02-08

Samhället bygger på att vi följer gemensamma lagar, men också på att vi är beredda att bryta mot dem när det finns starka moraliska skäl, skriver Martin Smedjeback på veckans Under ytan.

Fredsaktivisten som började befria djur

Fria tidningar, 2017-12-29

Efter en lång bakgrund i fredsrörelsen blev Martin Smedjeback heltidsaktiv i djurrättsfrågor.

Jag satt en månad i fängelse för att jag räddade en lax

Nyheter24, 2017-12-28

Martin Smedjeback: "Enligt vetenskapliga studier är fiskarna i odlingarna bland de djur som lider allra svårast i djurindustrin".

Här stoppar svenska aktivisterna djurtransporten

Nyheter24, 2017-12-15

Djurrättsorganisationen "Tomma burar" försökte under måndagen stoppa en lastbil med grisar. Polisen fick föra bort personerna från platsen.

"Får ta emot dödshot av chaufförer"

Proffs, 2017-12-13

Ännu en gång var det dags för djurrättskämpar att protestera utanför ett slakteri. Denna gång i Kristianstad. De möts av aggressiva kommentarer och dödshot i sociala media och pekar på att dessa inte sällan kommer från chaufförer och åkare.

Aktivister försökte stoppa slaktbilarna

Expressen, 2017-12-11

Ett 20-tal aktivister försökte på måndagen stoppa flera djurtransporter utanför Scans anläggning i Kristianstad. Polisen kunde efter ett tag avbryta aktionen. Ingen person ska ha gripits med anledning av händelsen.

Aktivister manifesterar vid Scan

Kristianstadsbladet, 2017-12-11

Flera polispatruller ryckte ut till Scan på måndagsförmiddagen. Där hindrade ett 20-tal aktivister djurtransporter från att kunna köra in på slakteriet.

Aktivister blockerade slakteri i Kristianstad

Svt, 2017-12-11

Ett 20-tal aktivister blockerad vägen till HK Scans slakteri i Kristianstad på måndagsförmiddagen.

Polisen bär undan demonstrerande djurrättsaktivister

Sveriges Radio P4 Kristianstad, 2017-12-11

Djurrättsorganisationen Tomma burar demonstrerar just nu på HK Scans slakteri i Kristianstad. Organisationen säger själva att dess aktivister gjort en blockad genom att sitta vid ingången så att lastbilar med djur inte kan köras in.

Aktivister satte sig i vägen för lastbilar

Land Lantbruk, 2017-12-11

En sittdemonstration av djuraktivister genomfördes i förmiddags utanför slakteriet i Kristianstad.

Demonstrerade vid Scan – avlägsnades av polis

24 Kristianstad, 2017-12-11

På måndagsförmiddagen skickades flera polispatruller till Scan. Det sedan ett 20-tal personer befunnit sig utanför företaget och demonstrerat.

Svenske kalkuntyver straffet

Bondebladet, 2017-10-19

De fem svenske dyrevernsaktivistene tilhører organisasjonen «Tomma burar» (tomme bur), og har nå fått sin dom ved en svensk domstol. Bakgrunnen for dommen, er at aktivistene blant annet hadde stjålet kalkuner, melder ATL.nu.

Djurrättsaktivister döms till fängelse för kalkonstöld

P4 Östergötland, 2017-10-19

Två djurrättsaktivister dömdes i dag till en månads fängelsestraff vid Norrköpings tingsrätt för stöld, efter att ha brutit sig in på en kalkonfarm i Östergötland och tagit fyra kalkoner under sommaren 2016. Ytterligare tre personer döms till 30 dagsböter och ska betala skadestånd till kalkonägaren.

Fem dömda för stöld av kalkon och lax

Svt Öst, 2017-10-18

Två kvinnor i sällskapet döms för stöld till villkorlig dom och dagsböter. En av männen hade sedan tidigare en villkorlig dom och skulle också betala dagsböter. Den domen får nu också gälla för detta brott. Två av männen döms till fängelse i en månad.

Lax- och kalkontjuvar dömdes till fängelse

Norrköpings tidningar, 2017-10-18

Fem aktivister från Stockolmstrakten och Västerås, en 21-årig och en 31-årig kvinna och tre män, 27, 29 och 44 år gamla, stod åtalade för stölder och egenmäktigt förfarande.

Tomma burars aktivister inför rätta i Norrköping

Syre, 2017-10-05

I onsdags hölls rättegången i Norrköpings tingsrätt mot fem djurrättsaktivister från gruppen Tomma burar. De åtalas för att ha släppt ut en regnbågslax från en fiskodling i Uppland och stulit fyra kalkoner från en gård i Östergötland.

Kalkonstöld upp i rätten

Folkbladet, 2017-10-04

NORRKÖPING Det var stort pådrag i och utanför Norrköpings tingsrätt under onsdagen. Anledningen: De fyra personer som stal flera kalkoner från Visätters gård på Vikbolandet 2016 stod åtalade för stöld och egenmäktigt förfarande.

Manifestation för att stötta åtalade

Norrköping News, 2017-10-04

Ett 40-tal djurrättsaktivister visade de åtalade sitt stöd utanför tingsrätten.

Kalkontjuvar inför rätta

ATL, 2017-10-04

De fyra personer från aktivistgruppen Tomma Burar som bröt sig in på en kalkonfarm i Östergötland förra året och stal fyra kalkoner, ställs i dag inför rätta vid Norrköpings tingsrätt.

Civil olydnad för djurens skull

Fria tidningar, 2017-10-04

Rättgången mot aktionsgruppen Tomma burar sätter strålkastarljuset på en viktig fråga: civil olydnad har historiskt sett varit olaglig men blivit ihågkommet som hjältedåd, skriver Andreas Ekfrost.

Stödmanifestation utanför Norrköpings tingsrätt

Svt Öst, 2017-10-04

Ett 40-tal djurrättsaktivister manifesterar i dag sitt stöd för aktionsgruppen Tomma burar som står åtalade i en rättegång vid Norrköpings tingsrätt.

Kalkonstöld upp i rätten

Svt Öst, 2017-10-02

I veckan inleds rättegången i Norrköpings tingsrätt, där fyra personer står åtalade för bland annat stöld av fyra kalkoner från en gård i Norrköping.

Aktivister hotade: ”Jag hade kört över er”

Linköping News, 2017-08-17

I måndags fick polisen släpa bort ett 30-tal demonstranter utanför Scan på Tornbyområdet. Efter händelsen har personerna från Tomma burar fått utstå både hot och hat.

Tomma burar hindrade slakt

Tidningen Syre, 2017-08-17

Ett 30-tal aktivister från gruppen Tomma burar blockerade på måndagen HK Scans slakteri i Linköping. Under tre timmars tid satt de framför porten till slakteriet för att förhindra att djur skulle föras in till slakt.

13 personer omhändertogs efter slaktaktion

Fria tidningar, 2017-08-14

Aktionsgruppen Tomma burar genomförde på måndagsförmiddagen en aktion utanför Scans slakteri i Linköping. 13 personer som försökte stoppa djurtransporterna omhändertogs av polis.

Djurrättsaktivister fördes bort

Dagens nyheter, 2017-08-14

Sammanlagt 13 personer som deltog i en demonstration utanför ett slakteri i Linköping har förts bort av polisen. De tretton demonstranterna kommer att rapporteras för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Polisen flyttade på demonstranter

Sveriges Radio P4 Östergötland, 2017-08-14

Tretton personer har omhändertagits och förts iväg av polis i samband med en demonstration utanför Scans slakteri i Linköping. Enligt polisen så handlar det om ett 20-tal personer från en grupp som kallar sig för "Tomma burar" som sedan strax före elva blockerar ingången till slakteriet.

13 omhändertagna efter slakteriprotest

Göteborgsposten, 2017-08-14

TT - Ett slakteri i Linköping blockerades på måndagen av en djurrättsaktivistgrupp i drygt tre timmar. Ett 30-tal personer från gruppen Tomma burar satte sig vid 10.45 vid entrén på HK Scans slakteri, för att förhindra att nya djur skulle köras in.

Aktionsgrupp blockerar ingång till slakteri

Expressen, 2017-08-14

En aktionsgrupp som kallar sig Tomma burar genomför en form av blockad på Scans slakteri i stadsdelen Tornby i Linköping under måndagsförmiddagen. – Det är ett antal demonstranter som genomför en aktion, säger Hanna Andersson, presstalesperson vid polisen i Östergötland. De sitter utanför porten, ingången till slakteriet.

Aktivister blockerade ingång till slakteri

Svt Öst, 2017-08-14

Flera personer blockerade grinden till HKScans slakteri i Linköping på förmiddagen. Anledningen var att protestera mot att djur dödas.

Aktivister omhändertagna efter aktion mot slakteri

Land och Lantbruk, 2017-08-14

I dag har HK Scans slakteri i Linköping utsatts för en protestaktion av djurrättsaktivister från gruppen Tomma burar.

JUST NU: Polis drar bort aktivister vid slakteri

Linköping News, 2017-08-14

Polisen har omhändertagit ett flertal personer från gruppen "Tomma burar" som blockerar samtliga infarter till Scan i Linköping.

Aktivister i aktion mot slakteri

ATL, 2017-08-14

13 personer från organisationen Tomma Burar omhändertogs av polisen vid aktionen mot HK Scans slakteri i Linköping under måndagen där ett 30-tal aktivister blockerade infarten.

Fritagning av kalkoner

Ett år för djuren, 2016-07-31

Skulle dörrarna vara låsta när vi kom dit? Skulle samarbetet i den nya gruppen fungera väl? Skulle vi orka att köra tillbaka hela vägen till Stockholm efter en natt utan sömn? Frågorna studsade runt i mitt huvud, men jag kände mig ändå lugnare än under de tre djurfritagningar som vi i Tomma burar utförde under augusti förra året.

Därför tog vi oss in på en djurfabrik och fritog kalkoner

Nyheter 24, 2016-07-29

Tomma burar: I Sverige dödas nästan en halv miljon kalkoner varje år. Fler än alla kor och tjurar som dödas för att bli mat åt människor.

Varför vi fortsätter att befria djur

Dala-demokraten, 2016-07-29

Natten till den 27 juli befriade vi i djurrättsgruppen Tomma burar fyra kalkoner från en djurfabrik i Östergötland. I stället för att vara inburade dygnet runt under svåra förhållanden så får de nu leva i ett tryggt hem där de aldrig mer riskerar att bli dödade. Innan vi lämnade gården satte vi upp ett brev där vi berättade för gårdsägaren varför vi hade befriat djuren. Nedanför brevet lämnade vi också en burk med veganska kakor.

Nytt djurstöld av aktivister

Land, 2016-07-28

Aktionsgruppen "Tomma burar" har slagit till igen. Natten till i går bröt man sig in hos en kalkonuppfödare i Östergötland och genomförde, vad de kallar, "en fritagning" av fyra kalkonkycklingar.

Levande djur stals efter intrång

Östgöta Correspondenten (Corren), 2016-07-27

ÖSTERGÖTLAND En aktivistgrupp bröt sig in på en djurfarm under natten och stal fyra kalkoner. "Det hela känns väldigt konstigt", säger den utsatta bonden.

Ny aktion av Tomma burar

Jordbruksaktuellt, 2016-07-27

I natt gick fyra aktivister från den aktionsgrupp som kallar sig Tomma burar in på en gård i Östergötland och tog med sig fyra kalkoner. I januari i år dömdes sex aktivister från gruppen för stöld till följd av aktioner 2015 då de stal hönor och grisar.

Fängelse för djurrättsaktion

Tidningen Syre, 2016-02-10

29 januari kom domen för aktivisterna i djurrättsgruppen Tomma burar, för stöld av två grisar och åtta hönor.

Fängelse för att ha räddat åtta liv

Dala-Demokraten, 2016-02-01

Igår den 29 januari blev jag dömd till en månads fängelse för att ha räddat livet på åtta individer. Det var i somras som vi i aktionsgruppen Tomma burar befriade åtta hönor från djurindustrin. De kördes till ett kärleksfullt hem där de får leva hela sina liv.

Räddade liv - döms för stöld

Djurrättsalliansen, 2016-01-29

Det var i augusti förra året som aktionsgruppen Tomma burar räddade två grisar och åtta hönor då de tog sig in i ett grisstall och på ett hönseri. Sex aktivister döms nu för stöld av tingsrätten i Västerås. Martin Smedjeback är en av personerna som var med och räddade djuren och han döms nu till fängelse i en månad och de fem andra som har stått åtalade döms till villkorlig dom och dagsböter.

Fängelse och böter för aktivisterna "Tomma burar"

Land Lantbruk och Skogsland, 2016-01-29

Domen blev fängelse, böter och villkorlig dom för de sex från aktivistgruppen Tomma burar, som åtalats för att ha stulit två grisar och åtta hönor i augusti i fjol. En 43-årig man som deltog i stölden av hönsen dömdes till en månads fängelse.

Aktivister får fängelse för djurstöld

VLT, 2016-01-29

Nu har domen fallit mot de djurrättsaktivister som i somras stal två grisar från en gård i Sala kommun samt höns från en gård i Närke.

Aktivister döms för djurstöld i Västerås

Svt Västmanland, 2016-01-29

De sex djurrättsaktivisterna från aktionsgruppen Tomma burar dömdes för stöld i tingsrätten på fredagen. Det var i augusti i fjol som djurrättsaktivister stal två grisar från en bondgård i länet och åtta hönor från en bondgård i Askersund i Närke. Nu har de sex aktivisterna fått sin dom.

Fängelsestraff och böter för aktivister

Jordbruksaktuellt, 2016-01-29

De djurrättsaktivister som stal två grisar från en gård i Sala och åtta höns från en gård i Närke i somras, har nu fått sin dom.

Aktivist döms till fängelse för hönsstöld

Nerikes Allehanda, 2016-01-29

En månads fängelse för stöld. Det blev påföljden mot en av de djurrättsaktivister som i somras var med och tog åtta höns från hönsstallet på Stjernsunds gård i Askersund.

Djurrättsaktiviser dömda i tingsrätten

P4 Västmanland, 2016-01-29

De sex djurrättsaktivister från aktionsgruppen Tomma burar, som bland annat stulit grisar från en gård utanför Västerås i augusti förra året, har nu fått sina domar av Västmanlands tingsrätt.

Jag går i fängelse – för åtta hönors liv

Aftonbladet, 2016-01-29

Debattören: Vi alla har ett ansvar att inte delta i våldet mot djuren

Blogg: Alla måste lyssna på det här

Helen Alfvegren, 2016-01-27

Det är oerhört intressant lyssning som jag inte tycker att någon bör missa för det speglar samhällets, det vill säga vårt sätt, att se på produktionen av djur. Vi säger att vi bryr oss men vi dödar de vi bryr oss om. Det grisar dagligen och lagligen utsätts för skulle kallas för regelrätt djurplågeri om en hund utsattes för samma sak.

Podcast: Rättegången

Veganprat, 2016-01-22

Den 15 januari hölls rättegången mot Tomma burar i Västmanlands tingsrätt. Vi har gjort en dokumentär om rättegångsdagen med ljud från rättssalen. Hör oss och fyra andra aktivister berätta varför vi fritog två grisar och åtta hönor i somras. Ni får även följa med på manifestationen före och festen efter rättegången.

Blogg: Slutplädering i Västmanlands tingsrätt 15 januari 2016

Ett år för djuren, 2016-01-16

Vi i Tomma burar inser att vi med största sannolikhet kommer att bli dömda för stöld eftersom djur enligt lagen fortfarande betraktas som egendom och inte som de kännande individer de är. Ni får gärna döma oss, men jag vill be oss alla att inte döma djuren.

Djurrättsaktivister ställs inför rätta

ATL Lantbrukets affärstidning, 2016-01-15

Under fredagen startar rättegången mot sex djurrättsaktivister från en grupp som kallar sig "Tomma burar". I augusti genomförde gruppen en serie aktioner mot gårdar i Västmanland och Närke där de stal två grisar och åtta hönor.

Stal djur för att protestera

VLT, 2016-01-15

Sex personer från den veganförespråkande aktionsgruppen Tomma burar ställdes inför rätta för stöld. På åskådarplats var det fullsatt.

Grisstöld var välplanerad

Västmanlands nyheter, 2016-01-15

I augusti stal aktions­gruppen Tomma burar två grisar från Persbo gård i Ransta utanför Sala och åtta höns från en hönsfarm i Närke. I fredags hölls rättegången mot sex aktivister från den veganförespråkande aktionsgruppen I Västmanlands tingsrätt i Västerås.

Radio: Rättegång mot djurrättsaktivister som tog grisar och höns

P4 Västmanland, 2016-01-15

Idag hålls rättegång i Västmanlands tingsrätt mot djurrättsaktivister från aktionsgruppen "Tomma burar" efter att de tagit grisar och höns från olika gårdar. Ekot spelade en del av denna intervju under dagen.

Debatt: "Terror och krig dödar färre än din kniv och gaffel"

Nyheter 24, 2016-01-15

Djurrättsaktivist: I dag den 15 januari ställs sex aktivister inför rätta i Västmanlands tingsrätt för att ha befriat två grisar från en grisfarm i Västmanland och åtta hönor från en hönsfarm i Närke. Jag är en av de åtalade. Denna debattartikel bygger på den slutplädering jag kommer att hålla under rättegången.

TV: Demonstrerade för "Tomma burar"

VLT, 2016-01-15

Sex djurrättsaktivister ställs i dag inför rätta vid Västmanlands tingsrätt misstänkta för civil olydnad. Som vlt.se tidigare berättat misstänks de för att i augusti 2015 ha brutit sig in i en ladugård i Ranstatrakten och där stulit två griskultingar.

Radio: Manifestation för djur i dag utanför tingsrätten

P4 Västmanland, 2016-01-15

Djurrättsaktivister i organisationen "Tomma burar" ställs inför rätta i dag i Västerås. I samband med det hålls en manifestation utanför tingsrätten.

Debatt: "Vi räddar liv - ställs inför rätta för stöld"

Aftonbladet, 2016-01-14

Ett liv värderas inte högre än en fåtölj.

Aktivister kan dömas för hönsstöld

Nerikes Allehanda, 2016-01-14

Åtta hönor försvann från Stjernsunds gård i Askersund förra sommaren. I morgon startar rättegången där fem djurrättsaktivister åtalas för stöld.

Aktivister åtalas för stöld av grisar och höns

Fria tidningar, 2016-01-13

I augusti tog sig djurrättsaktivister in i ett grisstall och på ett hönseri. De tog med sig två grisar och åtta hönor. Nu åtalas de för stöld i tingsrätten i Västerås.

Skola ångrar föreläsning av stöldmisstänkt aktivist

Land Lantbruk, 2015-12-15

Efter Land Lantbruks avslöjande har Gymnasium Skövde beslutat att djurrättsaktivister inte kommer att få föreläsa oemotsagda i framtiden.

Debatt: "Selma och Louise blir inte julskinkor"

Landets Fria, 2015-12-14

Ett slut på dödande av djur behöver inte betyda döden för julbordet. Det skriver Martin Smedjeback, aktionsgruppen Tomma burar, som i augusti var med och hämtade två grisar på en grisgård.

Aktivisterna: Vi är öppna med vilka vi är

Land Lantbruk och Skogsland, 2015-12-11

Den nya aktionsgruppen Tomma burar tar djur och lämnar efter sig kakor för att göra ett vänligt intryck.

Stöldmisstänkt aktivist föreläser i skolor

Land Lantbruk, 2015-12-11

Skolor anlitar stöldmisstänkte djurrättsaktivisten Martin Smedjeback som föreläsare.Martin Smedjeback som är talespersonen för aktionsgruppen Tomma burar och som misstänkts för flera djurstölder är också ute på skolor och föreläser om veganism, djurrätt och civil olydnad som politisk metod.

Ledare: "Orimligt att ha aktivism på schemat i skolan"

Land Lantbruk, 2015-12-11

Är det tänkbart att en inbrottstjuv får komma till skolan, berätta om sina metoder och rättfärdiga sina gärningar inför skolans elever? Ja, på gymnasiet Västerhöjd i Skövde gick det an, där höll djurrättsaktivisten Martin Smedjeback från nätverket Tomma burar lektioner i oktober.

TV: Stal Mikaels höns – lämnade kakor

Aftonbladet, 2015-12-04

Djurrättsaktivister bröt sig in på Mikael Gilbertssons gård i Askersund och stal åtta hönor. Som en hälsning lämnade de några kakor och ett brev. Nu har de träffats efter att bonden bjöd in till samtal mitt bland hönsen.

Åter till brottsplatsen efter bondens inbjudan

Nerikes Allehanda, 2015-12-02

Tidigare i år tog djurrättsaktivister sig in på Stjernsunds gård i Askersund och tog åtta hönor. Nyligen återvände de till brottsplatsen då Mikael Gilbertsson, som äger gården, bjöd in dem till samtal.

TV: Sabotage mot fiskodlingar allt vanligare

Rapport, 2015-12-01

Odlingskassar klipps sönder, fisk rymmer och odlarna drabbas av ekonomiska förluster. Ofta är det aktivister som ligger bakom aktionerna, men nu skärps bevakningen runt allt fler odlingar med kameror och larm.

Blogg: Vad vill jag vara en del av?

Reflektioner Allteftersom, 2015-11-05

Jag lyssnade, igår, till en föreläsning om djurens väl. Arrangemanget genomfördes av Mångfald Tillsammans och ABF Sundbyberg. Det talades om ickevåld, civil olydnad och djurrätt.

Fyra åtalas efter grisstöld

VLT, 2015-11-02

Aktionsgruppen ville rädda de två grisarna från bondgården. Nu åtalas de för stöld

Insändare: "Vi kan alla välja att se och behandla djur som individer"

Hela Hälsningland, 2015-08-28

INSÄNDARE Under augusti befriade vi i aktionsgruppen Tomma burar djur på tre olika anläggningar i Sverige: två grisar, en fisk och åtta hönor, skriver Martin Smedjeback.

Podcast: Fler tomma burar

Veganprat, 2015-08-22

Vi fortsätter prata om aktionsgruppen Tomma burar. Sedan förra avsnittet har vi varit med och fritagit en lax och åtta hönor. Vi försöker också utvärdera hela projektet. Dessutom blir det en intervju från Way Out West med Marit och Truls från podden Sa du vegan om veganutbudet, mjölkförbudet och Oatly.

Debatt: "Våra aktioner är demokratiska"

Norrtelje tidning, 2015-08-19

I en ledare förra veckan (12 augusti) oroar sig Reidar Carlsson för ett samhälle där lagen inte respekteras och efterföljs. Han tycker att våra politiker ska ta avstånd från alla typer av lagbrott och ”alltid fördöma dem som begår brott genom att ta lagen i egna händer”.

Debatt: "Vi bryter mot lagen – för djurens skull"

Aftonbladet, 2015-08-18

Aktionsgruppen Tomma burar: Med fritagningarna av djur utmanar vi köttindustrin

Radiodebatt: Tomma burar vs LRF

P4 Örebro, 2015-08-14

Debatt om djurutnyttjande mellan Ramin Winroth från Tomma burar och Per Willén, ordförande LRF Örebro

Aktivister tog höns – lämnade kakor

Nerikes Allehanda, 2015-08-14

Natten till fredag bröt djurrättsaktivister sig in på Stjernsunds gård och tog höns. När de var klara ringde de polisen. Kvar lämnade de ett brev och en kakburk efter sig.

Debatt: "Därför befriade vi grisarna Selma och Louise"

ETC, 2015-08-12

Många tänker att veganer och djurrättsaktivister är extrema. Men egentligen bygger djurrättstanken på den minst extrema av alla etiska principer: vi bör undvika att skada och döda andra, skriver Staffan Andersson från aktivistgruppen Tomma burar.

Ledare: "Det måste alltid vara fel att bryta mot lagen"

Norrtelje Tidning, 2015-08-12

Natten till måndag fick Fogdö lax besök av ”aktionsgruppen Tomma burar”. Gruppen gjorde ett hål i en av fiskburarna, och ”fritog” en av laxarna, som döptes till ”Justina”. Enligt aktionsgruppen innebär ”fritagningen” inte ett brott. Orsaken är att man anser att det är fel att utnyttja fiskar och andra djur på detta sätt.

Fritog lax för att protestera mot fiskodling

ETC, 2015-08-10

Odlad fisk har länge varit omdebatterad – framförallt eftersom odlingen medför miljöproblem. Men aktionsgruppen Tomma burar vill också fokusera på djurrätten. Natten till måndagen genomförde de den första öppna fiskfritagningen i Sverige.

Aktionsgrupp fritog lax från odling

Fria tidningen, 2015-08-10

Den nya aktionsgruppen Tomma burar har slagit till igen. Natten mot måndagen fritog de en regnbågslax från en odling i Uppland.

Laxfritagning vid fiskodling

Uppsala nya tidning, 2015-08-10

Natten till måndagen släppte tre aktivister fri en lax från en fiskodling utanför Grisslehamn. De har själva anmält händelsen till polisen.

Attack mot fiskodling - aktionsgrupp tar på sig ansvaret

SVT Stockholm, 2015-08-10

– Vi anser att fiskar och andra djur är kännande individer med rätt till till sin kropp, sin frihet och sitt liv, säger Ramin Winroth, som deltog i aktionen.

Debatt: "Därför befriade vi laxen Justina i natt"

Nyheter24, 2015-08-10

"I natt simmade våra aktivister från aktionsgruppen Tomma burar ut till en fiskodling i Uppland. Där räddade vi en lax som vi gav namnet Justina. Hon släpptes ut i öppet vatten där hon för första gången i sitt liv fick simma fritt. Vi lämnade kvar ett undertecknat brev och en burk kakor"

Aktivister genomförde aktion mot laxodling i natt

Svt Uppsala, 2015-08-10

I natt har minst två aktivister brutit sig in och släppt ut en lax från en odling i Uppland.

Aktivister slog till mot odling

Norrtelje tidning, 2015-08-10

Skar hål på nät och släppte ut regnbågslax – lämnade brev och kakor efter sig. Fogdö Lax utsatt för djurrättsaktion - aktivisterna anser att de befriat en lax.

Blogg: Jon Stewart, Do Unto Animals och Tomma Burar – snart trendar ordet fristad

Helen Alfvegren, 2015-08-07

[...] Natten till den fjärde augusti genomfördes den första öppna fritagningen av grisar i Sverige. Civil olydnad innebär att någon eller några öppet och utan våld begår ett brott för att belysa lagliga förtryck och orättvisor. Det är en metod för samhällsförändring som bland annat Gandhi och Martin Luther King använde sig av.

Podcast: Grisaktionen

Veganprat, 2015-08-07

Vi har planerat en öppen fritagning under våren och nu kan vi äntligen prata fritt i podden. Vi ger en bakgrund till Tomma burar, som aktionsgruppen heter, men framför allt blir det en dokumentär från när vi fritog två grisar i Västmanland för några dagar sedan.

Aktionsgrupp stal grisar

VLT, 2015-08-04

I natt stal aktionsgruppens Tomma burar två grisar från en grisuppfödare i Ransta, Sala kommun.

Grisfritagning på farm i Västmanland

SVT Västmanland, 2015-08-04

För att rädda grisars liv har en aktivistgrupp börjat med att stjäla djur från grisfarmar. Natten till tisdag slog de till i Västmanland. Efter händelsen ringde de till polisen och anmälde sig själva.

Ny aktivistgrupp tog grisar från farm till djurhem

Fria Tidningen, 2015-08-04

På tisdagsnatten bröt sig fyra aktivister in på en grisfarm i Västmanland och tog med sig två grisar därifrån till ett djurhem. ”Det viktiga för oss är att uppmärksamma djurförtryck och de verkliga offren”, säger Ramin Winroth som deltog i aktionen.

Sveriges första öppna grisfritagning

Ett år för djuren, 2015-08-04

Från Martin Smedjebacks blogg för hans projekt Ett år för djuren.

Gristjuvar i Västmanland

Jordbruksaktuellt, 2015-08-04

I natt stals två grisar från ett stall i Västmanland. Bakom stölden ligger en grupp som enligt dem själva räddat grisarna.

Aktivistgrupp stal grisar från gård i Västmanland

ATL Lantbrukets Affärstidning, 2015-08-04

En aktivistgrupp anser att den räddar grisar genom att stjäla djuren från gårdar. Natten till tisdag slog gruppen till mot en gård i Västmanland. Efter händelsen anmälde de sig själva till polisen.

Tomma burar

Naturbrukarna, 2015-08-04

Natten till den 4 augusti stal ett antal personer några grisar för att stoppa det dödliga våldet mot djuren. De gjorde sig bland annat skyldig till olaga intrång och stöld i ett grisstall eller som de själva uttrycker det, en djurfabrik.

Debatt: "Därför befriade vi grisarna Selma och Louise"

Nyheter24, 2015-08-04

Aktionsgruppen Tomma burar: "I natt somnar grisarna Selma och Louise i ett kärleksfullt hem. Men miljoner individer i den svenska djurindustrin är fortfarande inlåsta under horribla förhållande under sitt korta liv innan de dödas"

Här stjäl de grisarna från Salabondens gård

Sala Allehanda, 2015-08-04

Mitt i natten bröt sig en grupp djurrättsaktivister in på en gård i Sala kommun för att ”frita” två grisar. Enligt aktivisterna befinner sig nu de bägge djuren i ett kärleksfullt hem, men de får hård kritik av branschen.

, 0000-00-00